חוסם הקלטת שיחות - המדריך המלא
הקלטת שיחות היא תופעה שכיחה ונפוצה בכל העולם ובמיוחד בארץ. עיון בחנויות האפליקציות של גוגל ושל אפל מצביע על מאות מיליונים של משתמשים שהתקינו אפליקציות להקלטת שיחות וכידוע - אפליקציה היא לא הדרך היחידה להקליט שיחות כך שמדובר במספרים גבוהים הרבה יותר. העובדה שרוב הישראלים מחזיקים בידם טלפון חכם, רק מעלה את הסבירות שהשיחות מוקלטות: אם בעבר מי שהיה רוצה להקליט שיחה היה נערך לכך מראש, מחבר את הטלפון למכשיר הקלטה ורק אז מתקשר - הרי שהיום לישראלים רבים (אין נתונים מדוייקים) מותקנת אפליקציה להקלטת שיחות אוטומטיות שעובדת ברקע ומקליטה את כל השיחות.
לצד הצורך בהקלטת שיחות, עלה גם הצורך בשירות חוסם הקלטת שיחות. שיחות עם נותני שירותים כמו חברת סלולר או אינטרנט הן פחות רגישות ואותן חברות גם מקפידות להודיע על כך שהשיחה מוקלטת. אולם דווקא בשיחות הפרטיות שאנחנו מקיימים עם חברים או עם אנשים פרטיים, אלה השיחות שבהן עשויים לעלות פרטים רגישים שלא היינו רוצים שיוקלטו - ודווקא לאותם אנשים פרטיים אין מערכת שמודיעה ומתריעה על כך שהשיחה מוקלטת. הצורך בחסימת הקלטת שיחות מוכר וברור ובהמשך הכתוב נתייחס אליו, אם וכיצד ניתן לחסום הקלטת שיחות, מה החוק אומר בנושא ומה החלופות.
לפני שחוסמים: מה החוק אומר על הקלטת שיחות?
אילו החוק היה לצד מי שאינו מעוניין שהשיחות שלו יוקלטו, לא היה צורך בחוסם הקלטת שיחות אולם החוק בישראל דווקא מתיר הקלטה של שיחות בין שני צדדים בתנאים מסויימים.
החוק כמובן אוסר על האזנת סתר וגם על מספר מקרים מיוחדים שבהם אסור להקליט שיחות (למשל: לעו"ד אסור להקליט את לקוחותיו) אבל הכלל הגורף והכללי הוא שככל שהצד שמקליט את השיחה שותף וחלק מאותה שיחה, הרי שמותר לו להקליט את השיחה כך שמצד החוק לא תגיע הישועה ויהיה עליכם לנקוט בצעדים פעילים כדי לחסום את הקלטת השיחות שלכם.
אם החוק לא לצידנו, ננסה לפנות לצד הטכני ולבחון את האפשרויות לחסום הקלטת שיחות.
שלושה צדדים לשיחה
אם מסתכלים על הצדדים האנושיים השותפים לשיחה, אז ברור שיש שני צדדים: הצד המתקשר והצד שמקבל את השיחה. כשאנחנו עוסקים בהקלטת שיחות ובחסימה שלהן, ישנה צלע נוספת שלישית וכדי שנוכל לנתח כיצד (ואם בכלל) נחסום הקלטת שיחות, נצטרך להפריד ולהתייחס לכל אחת מהצלעות שכן בכל אחת מהן תיתכן הקלטת שיחה:
- הצד שלנו - מכשיר הסלולרי ממנו אנחנו מתקשרים.
- התווך או הרשת הסלולרית - הדרך שהשיחה שלכם עושה על גבי התשתית.
- הצד השני - אליו אנחנו מתקשרים.
חסימת הקלטת שיחות על המכשיר שלנו
נתחיל מהצד שלנו, כי הוא זה שיש לנו הכי הרבה שליטה עליו משלושת צלעות השיחה.
ראשית חשוב לציין שהרוב המוחלט של מכשירי הסלולר בשוק מגיעים ללא אפשרות להקליט שיחות כלל, בחלקם אפילו האפשרות להקליט שיחות חסומה על ידי היצרן ויש לבצע פעולות כדי לאפשר הקלטה. חברות בודדות משווקות מכשירים עם אפשרות הקלטת שיחות מובנית ובשאר יהיה עליכם להתקין אפליקציה כדי להקליט. כל זאת כדי לומר שאם לא עשיתם פעולה אקטיבית כדי להקליט שיחות, רוב הסיכויים שהמכשיר שלכם לא מקליט את השיחות ואין צורך בצעד שיחסום הקלטת שיחות מצד המכשיר שלכם.
- לרוב (אבל לא תמיד!) אפליקציה שמקליטה שיחות תציג מעין חיווי על המסך בזמן ההקלטה - החיווי יכול להיות בצורה של הודעה במגירת ההודעות (notification drawer) או באמצעות איזשהו אלמנט גרפי ש"צף" על גבי המסך כשהאפליקציה מקליטה או במקרים מסויימים, בד"כ במכשירים בהם יש הקלטת שיחות מובנית, יהיה חיווי באפליקציה של החייגן. אם זה המצב, נסו לאתר סממן שמסגיר מאיזו אפליקציה החיווי מגיע והסירו אותה או היכנסו להגדרות שלה וכבו את אפשרות "הקלטת שיחות אוטומטית".
- חפשו בהגדרות המכשיר "הקלטת שיחות" - האופציה הזו תופיע רק במכשירים בהם יש הקלטת שיחות מובנית. במקרה שמצאתם הגדרה כזו, היכנסו וכבו אותה.
- היכנסו לרשימת האפליקציות בהגדרות המכשיר וחפשו אפליקציות שהשם שלהם קשור בהקלטת שיחות, דוגמאות לטקסט שכדאי לחפש: "הקלט", "קלט", "rec". אם מצאתם אפליקציה שהשם שלה נראה לכם קשור להקלטות שיחה - הסירו אותה, או היכנסו אליה והגדירו שלא תקליט יותר שיחות.
- גם אם תבצעו את כל שלושת הצעדים הקודמים, אתם עשויים "לפספס" ושהמכשיר עדיין יקליט. אם חשוב לכם שהמכשיר שלכם לא יקליט ואתם נחושים לחסום הקלטת שיחות בכל מחיר - הפיתרון הכי ממצה הוא לשחזר הגדרות יצרן במכשיר. שימו לב שפעולה כזו, אם לא נעשית כמו שצריך, עשויה לגרום לאובדן מידע כמו תמונות, אנשי קשר וכו' ועל כן יש לבצע אותה בזהירות וכמוצא אחרון.
- גשו למעבדת סלולר ובקשו מהנציג לבדוק את המכשיר ולחסום הקלטת שיחות במידה והאפשרות מופעלת.
האח הגדול מאזין: חסימת הקלטת שיחות ברשתות התקשורת
כשאנחנו מוציאים שיחה, היא עוברת על גבי רשת הסלולר או על גבי התשתיות של הטלפון הקווי של בזק. רשתות התקשורת הסלולרית והתקשורת הקווית מנוהלות על ידי חברות פרטיות (בזק, פרטנר, סלקום וכו') ומפוקחות על ידי משרד התקשורת. מבחינת היתכנות טכנולוגית - כל אחד מהנ"ל מסוגלים להקליט את השיחות המתבצעות על גבי רשת התקשורת אילו היו בוחרים לעשות זאת, או מונחים ע"י הממשלה לעשות זאת.
שתי בשורות רעות: הראשונה היא שאילו השיחות שלנו היו מוקלטות ברמת הרשת, רוב הסיכויים שכלל לא היינו יודעים על כך ובהתאם לא היינו יכולים לפעול ולהילחם בזה. והשניה היא שאין שום אמצעי טכנולוגי ברמת המשתמש שיכול לחסום הקלטת שיחות המוקלטות ברשת. הבשורה הטובה היא שישראל היא דמוקרטיה וככל הנראה, זכויותינו נשמרות ולא סביר שהשיחות מוקלטות.
חסימת הקלטות שיחה בצד השני
גם כאן, האפשרויות שלנו מוגבלות מהסיבה הפשוטה שאף טכנולוגיה לא יכולה למנוע מהצד השני, השומע במו אזניו את קולנו, להקליט את הנאמר.
כל עוד הקלטת השיחה מתבצעת על ידי הצד השני, ולא משנה באיזו משיטות ההקלטה השונות הצד השני משתמש, אין לנו יכולת השפעה על כך ולא נוכל לחסום את ההקלטה. השיטה להקלטת שיחות שממחישה בצורה הטובה ביותר את חוסר היכולת שלנו לחסום הקלטת שיחות טלפון היא השיטה בה הצד השני מעביר את השיחה למצב "רמקול" ומצמיד למכשיר הטלפון שלו מכשיר הקלטה חיצוני - וברור ששום אמצעי לא יוכל לחסום הקלטה באופן זה.
המסקנה היא שאם הצד השני רוצה להקליט אותנו, אין ולא יכול להיות חוסם הקלטת שיחות. אם אתם רוצים לחסום הקלטת שיחה ב-100%, אין ברירה אלא להימנע מהשיחה הזו.
מכשיר חוסם הקלטת שיחות
ישנם מכשירים שמסוגלים לשבש שיחות - הם נקראים באנגלית: Phone call Jammers. מכשירים אלה ישדרו מסרים על אותו התדר של השיחה, במקרה של שיחה סלולרית: על התדר של רשת הסלולר. התדרים יפריעו לביצוע השיחה והתוצאה בפועל תהיה רעשים והפרעות עד מצב שאי אפשר לקיים את השיחה כלל. מכשירים אלה למעשה חוסמים ביצוע שיחות ולא חוסמים רק את ההקלטה של השיחה.
אם אתם מחפשים מכשיר פלא שיאפשר לכם לקיים שיחה כרגיל ובאותה העת יחסום הקלטת שיחות, לצערי אין לי בשורות טובות בשבילכם: אין מכשיר כזה.
חלופות: איך בכל זאת נחסום הקלטת שיחות?
אף אחת מהשיטות שיפורטו כאן אינה בטוחה ב-100% כי כאמור אם מישהו שומע אתכם, הוא יכול להקליט אתכם ולכן אין דרך לחסום הקלטת שיחות לחלוטין. מה שאפשר לעשות זה לצמצם את הסיכוי שהשיחות יוקלטו ולהקשות על הצד השני להקליט.
סיימו או היזהרו כשמתעורר חשד
הבחנתם שמקליטים אתכם? סיימו את השיחה או לפחות היזהרו בלשונכם. לפעמים תוכלו לקבל אינדיקציה לכך שהשיחה מוקלטת כמו צפצוף או רעשי רקע מחשידים. במידה ואתם חושדים שהשיחה מוקלטת ואינכם מעוניינים בכך - נתקו את השיחה.
מזערו סיכון
עוד בימים שבהם ציוד הקלטה היה גדול, מסורבל ולא עמיד בפני מים ולחות, ראשי ארגוני פשע נהגו להיפגש ולשוחח על עסקיהם בסאונה. זה היה פיתרון מעולה למנוע הקלטה וציטוט לשיחה: ראשית המפגש היה בעירום ולא היה ניתן להסתיר ציוד הקלטה ושנית הציוד לא היה עומד בלחות ונהרס. זה לא היה פיתרון טכנולוגי מטורף, אבל הוא עבד - וזה מה שחשוב.
זו לא חלילה הצעה להוציא שיחות טלפון מהמקלחת כדי לחסום הקלטה שלהן, אבל העיקרון הוא לבצע פעולות שיקטינו את הסיכוי שהשיחה תוקלט (ותמיד לזכור: אין 100%). דוגמאות לכך: הוציאו שיחת קול דרך וואטסאפ או סקייפ - באפליקציות כאלה יותר מורכב להקליט את השיחה (אם זאת, עדיין אפשרי למשל להקליט שיחות וואטסאפ), העדיפו שיחות מ\אל טלפונים נייחים שאתם יודעים שלא הותקן עליהם מכשור הקלטה, ועשו כל פעולה שאתם חושבים שתקטין את הסיכוי שהשיחה תוקלט.
הימנעו מלכתחילה
אם הנושא שאתם הולכים לדבר עליו עד כדי כך רגיש ואתם לא רוצים לקחת את הסיכון שהשיחה תוקלט, הימנעו לגמרי מביצוע השיחה בטלפון והעדיפו לבצע את השיחה פנים אל פנים.
זכרו: אפשר להקליט שיחה גם גם פנים אל פנים, שימו לב!
לסיכום: אם אתה לא יכול לנצח אותם, הקלט אותם
הבנו שאין 100% ודאות, אי אפשר לדעת בוודאות שהשיחה שלכם מוקלטת ובנוסף גם אין דרך ודאית לחסום הקלטת שיחות. מה שנותר לנו לעשות זה להיות זהירים בלשוננו ולשים לב לרמזים ואנחנו מוסיפים המלצה: הקליטו את השיחות בעצמכם!
גם אם לא תשתמשו בשיחות שהקלטתם, מוטב שיהיה לכם עותק של הקלטת השיחה מהצד שלכם - כך, אם הצד השני יעשה שימוש בהקלטה שהוא ביצע, תוכלו לשלוף גם את ההקלטה שלכם ולאמת את האותנטיות של הקלטת השיחה שלו וכן לוודא שדברים לא הוצאו מהקשרם או עוותו. זה במיוחד רלוונטי לגבי הקלטות שיחות מהעבר שאתם לא זוכרים בדיוק מה התרחש בהן. ובכלל - הקלטת שיחות לא יכולה להזיק אלא רק להועיל ואנו ממליצים להקליט את כל השיחות שאתם מבצעים.